Киевская Армянская Община 2009-2012

Вірменські дні в румунському місті Георгени

У місті Георгени провінції Аргіта в Румунії 8-10 вересня відбулися вірменські дні - 7-й випуск фестивалю вірменського мистецтва Георгени. Почесними гостями фестивалю були губернатор Лорійської області Республіки Вірменія Артур Налбандян, посол Республіки Вірменія в Румунії Гамлет Гаспарян і мер вірменського міста-побратима Алаверди Карен Паремузян.

У триденну програму фестивалю були включені демонстрація місцевої вірменської народної творчості, вірменські духовні піснеспіви та народні танці у виконанні хору Вірменської Католицької церкви Георгени і танцювального ансамблю «Герла» (Armenopolis), місцева вірменська кухня, поїздка до вірменської каплиці на горі Чобіт поблизу Георгени, а також мюзикли «Азнавур» і «Мусалер» у виконанні будапештської театральної трупи «Урарту». У цьому році фестиваль вірменського мистецтва Георгени став частиною мистецького фестивалю національних меншин Аргіта, де були представлені пісні і танці угорської, вірменської, єврейської, німецької, циганської та грецької національних меншин.

Фестиваль цього року був присвячений 380-річчю заснування вірменської колонії в Георгени. На згадку про цю історичну дату 8 вересня на території, що прилягає до Вірменської католицької церкви був встановлений вірменський хачкар, в урочистій церемонії відкриття якого взяла участь вірменська делегація, представники місцевої влади та гості з вірменської громади Угорщини, зусиллями яких хачкар був доставлений. У той же день було урочисто відкрито Будинок вірменської громади Георгени. На цих заходах з вітальними промовами виступили губернатор Налбандян і посол Гаспарян.

Інші урочисті заходи відбулися 10 вересня, коли головою вірменської католицької громади Трансільванії архієпископом Георгієм Якубін була відкрита і освячена пам'ятна дошка, присвячена абату конгрегації мхітаристів Степаносу Аконцу-Кеверу (1740-1824гг). З промовами про абата Степаноса Аконца і конгрегацію мхітаристів виступили голова Спілки вірмен Угорщини в Тргу Муреш, доктор Аттіла Пушкаш, посол Гамлет Гаспарян, мер Георгени Золтан Наги і представник вірмен в парламенті Угорщини Тамаш Тургян. У цьому символічному заході брав участь і виступив з посланням спеціально з цього приводу прибувший в Георгени голова парламенту Угорщини Ласло Кевер. Вірменською делегацією було підписано меморандум співпраці між Лорійської областю Вірменії та провінцією Аргіта.

Місцеве телебачення і преса широко висвітлювали візит вірменської делегації і культурні заходи.

за матеріалами hayernaysor.am
джерело http://kievao.com.ua/

 
Ближайшие мероприятия общины: